Οδηγός αγοράς ρακετών ΙΙ. 20/03/2018

Οδηγός αγοράς ρακετών ΙΙ.

  Ύστερα από την ανάλυση της σχέσης τιμής και ποιότητας σκελετού, στο πρώτο μας άρθρο του οδηγού αγοράς ρακετών, θα προχωρήσουμε με την ανάλυση των χαρακτηριστικών του βάρους, του μεγέθους του κεφαλιού της ρακέτας (head size) και του μήκους. Υπενθυμίζουμε ότι ο οδηγός αυτός αφορά ρακέτες τένις ενηλίκων και όχι τις παιδικές ρακέτες. (Δείτε εδώ τον οδηγό αγοράς παιδικών ρακετών).

  Το βάρος της ρακέτας είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της. Δεν σχετίζεται με την ποιότητα της, όπως πολλοί καινούριοι φίλοι του αθλήματος μπορεί να νομίζουν όταν μας ρωτάνε αν μια πολύ ελαφριά ρακέτα είναι πολύ ακριβή... υπάρχουν ρακέτες σε διαφορετικά γραμμάρια σε όλες τις κατηγορίες τιμών και ποιότητας.

  Το βάρος των ρακετών τένις, μιλώντας πάντα για τις γνωστές και αναγνωρισμένες εταιρίες του αθλήματος,  ξεκινά περίπου από τα 250 γραμμάρια και φτάνει στα 340 γραμμάρια. Το βάρος αυτό αφορά άπλεχτες ρακέτες και αν θέλουμε να υπολογίσουμε το συνολικό βάρος θα προσθέσουμε περίπου 20gr. για το πλέγμα.

   Μια ρακέτα από τα 250-270gr χαρακτηρίζεται ελαφριά, ενώ από τα 270-290gr. μεσαίου βάρους. Ανεβαίνοντας στα 290-310gr αρχίζουμε να μιλάμε για ρακέτες με βαρύ σκελετό, αν και ο χαρακτηρισμός είναι λίγο σχετικός διότι αυτή η κατηγορία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μεσαίου βάρους. Από τα 310+  μιλάμε πλέον για καθαρά αγωνιστικές ρακέτες με κατά κοινή παραδοχή βαρύ σκελετό.

  Το βάρος, αν και είναι το πρώτο που μαθαίνουμε για την ρακέτα που σκοπεύουμε να αγοράσουμε, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο καταλληλότητας μιας ρακέτας σαν μεμονωμένο χαρακτηριστικό αλλά είναι χρήσιμο να συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με το υλικό κατασκευής, και χαρακτηριστικά όπως το balance και το βάρος αιώρησης της ρακέτας.

  Ωστόσο, θέλοντας να σας δώσουμε μια γενική κατεύθυνση για το χαρακτηριστικό που λέγεται βάρος της ρακέτας και το επίπεδο παικτών που κατά μεγαλύτερο ποσοστό απευθύνονται οι παραπάνω κατηγορίες, παρόλες τις πιθανές εξαιρέσεις που σχετίζονται με το σωματότυπο και τις συσχετίσεις άλλων χαρακτηριστικών, προτείνουμε :

  Ρακέτες 250-270 γραμμάρια σε γυναίκες που βρίσκονται στο αρχάριο ή στο μεσαίο επίπεδο και σε παιδιά όλων των επιπέδων ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.*

  Ρακέτες 270-290 γραμμάρια σε άντρες αρχαρίου & μεσαίου επιπέδου, σε γυναίκες αρχαρίου, μεσαίου & προχωρημένου επιπέδου και σε παιδιά όλων των επιπέδων ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.*

  Ρακέτες 290-310 γραμμάρια σε άντρες και γυναίκες προχωρημένου & αγωνιστικού επιπέδου και σε παιδιά αγωνιστικού επιπέδου 15+.

  Ρακέτες 310+ γραμμάρια σε άντρες αγωνιστικού επιπέδου. Υπό προυποθέσεις σε άντρες προχωρημένου επιπέδου και γυναίκες αγωνιστικού επιπέδου.

  Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι οι παραπάνω κατηγορίες βάρους είναι ενδεικτικές. Είναι σαφές ότι δύο ρακέτες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όπως για παράδειγμα μια 270gr και μία 290gr  απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικά προφίλ παικτών. Αν και ενδεικτικός, είναι ωστόσο ένα χρήσιμο εργαλείο αποφυγής λαθών. Αν είστε για παράδειγμα αρχάριος άντρας, με μεγάλο σωματότυπο και σας προτείνουν ρακέτα 260 γραμμάρια επειδή μόλις ξεκινήσατε θα χρειαστείτε και μια δεύτερη γνώμη.

  *Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο σε αγόρια-κορίτσια 11-16 ετών οι πιθανές επιλογές ποικίλουν ιδιαίτερως για να τις παραθέσουμε αναλυτικά  σε έναν γενικής κατεύθυνσης, σχετικού με το βάρος, οδηγό όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

   Roger with his 340gr & 97sq.in head size Pro Staff RF

  Σχετική εικόνα

   Το μέγεθος του κεφαλιού μιας ρακέτας ή Head Size σχετίζεται άμεσα με τον έλεγχο, την δύναμη, το sweet spot και το επίπεδο συγχώρεσης λαθών.

  To Head Size μετριέται σε τετραγωνικές ίντσες και βάσει μεγέθους θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις ρακέτες στις ακόλουθες κατηγορίες:

  85-97sq.in: Οι ρακέτες αυτές χαρακτηρίζονται mid όσον αφορά το μέγεθος του κεφαλιού. Απευθύνονται σε προχωρημένου και αγωνιστικού επιπέδου παίκτες. Υπερτερούν στον έλεγχο, έχουν μικρότερο επίπεδο δύναμης και μικρό περιθώριο λάθους, άρα και χαμηλότερο επίπεδο συγχώρεσης λάθων.  Τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή το sweet spot* σε αυτές τις ρακέτες βρίσκεται σε πολύ συγκεκριμένο σημείο και η ελαστκότητα έξω από  αυτό είναι πολύ περιορισμένη.

  97-105sq.in Αυτή είναι η κατηγορία που ανήκουν οι περισσότερες ρακέτες τένις, οι λεγόμενες midplus. Με πλειοψηφία την παραγωγή ρακετών με μέγεθος κεφαλιού 100sq.in. οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ένα οverall εξαιρετικό αποτέλεσμα: Ρακέτες που συνδυάζουν άψογα την δύναμη, τον έλεγχο και δεν είναι και τόσο ¨αυστηρές΄όσο είναι οι mid rackets. Απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες παικτών.

  105-135sq.in Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ρακέτες oversize. Απευθύνονται κατά βάση σε αρχαρίου και μεσαίου επιπέδου παίκτες . Ωστόσο έχουν και προχωρημένου επιπέδου κοινό που στοχεύει σε ιδιότητες εντελώς αντίθετες από την κατηγορία mid. Υπερτερούν στην δύναμη, συγχωρούν περισσότερα λάθη, καθώς έχουν μεγαλύτερο sweet spot*,αλλά μειονεκτούν στον έλεγχο συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες.

  *Sweet spot ονομάζεται εκείνο το σημείο στο κεφάλι της ρακέτας όπου όταν χτυπάει η μπάλα αναπτύσει αβίαστα την ιδανική δύναμη με την ελάχιστη αίσθηση κραδασμών.

  Rafa with his 100 sq. in. Pure Aero

  Αποτέλεσμα εικόνας για rafael nadal

   

  Το μήκος μιας ρακέτας τέννις ενηλίκων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των ρακετών 27 ίντσες.

   Υπάρχουν και οι extra long που είναι συνήθως εως μισή ίντσα μεγαλύτερες. Οι extra long ρακέτες επιβάλλουν ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση από την μπάλα, δίνουν περισσότερη δύναμη (all other things equal), και μεγαλύτερη ισχύ στο σερβίς. Ωστόσο το μειονέκτημά τους είναι ότι υστερούν στην άνεση διαχείρισης. Μια extra long ρακέτα σε λάθος χέρια μπορεί να είναι πιο αργή σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί γρήγορη ταχύτητα διαχείρισης όπως σε ένα βολέ. Στα χέρια ενός παίκτη ωστόσο, που μπορεί να διαχειριστεί το μήκος της με συνέπεια στην ταχύτητα τότε διακρίνουμε μόνο πλεονεκτήματα.

   Η πιο safe επιλογή είναι το πιο σύνηθες μήκος των 27in. αλλά αν δεν δοκιμάσετε ποτέ μια extra long ρακέτα μάλλον και δεν θα μάθετε επίσης ποτέ αν θα σας ταίριαζε.

   Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες διευκρινήσεις ή βοήθεια για την αγορά της νέας σας ρακέτας.

  Ακολουθεί στο επόμενο άρθρο του Blog μας η ανάλυση του Swingweight και του Stiffness.