Η παρατήρηση της μπάλας στο τένις. 3/04/2019

Η παρατήρηση της μπάλας στο τένις.

  Μία από τις σημαντικότερες ικανότητες που πρέπει να έχει ένας παίκτης για να παίξει καλό τένις είναι η σωστή παρατήρηση της μπάλας. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο ένας αθλητής πρέπει αρχικά να κατανοήσει την διαφορά που υπάρχει στο παρατηρώ την μπάλα σε σχέση με το "κοιτάζω" απλά την μπάλα και με την βοήθεια ενός καλού προπονητή να εξασκηθεί στην βελτίωση αυτής της τόσο σημαντικής πτυχής του παιχνιδιού.

  Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τί σημαίνει παρατηρώ την μπάλα στο τένις θα πούμε απλά ότι η σωστή παρατήρηση εμπεριέχει την αξιολόγηση δεδομένων που μας δίνει η μπάλα σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς και από την ρακέτα μας. Είναι μία πνευματική διαδικασία που αν προσπαθήσετε να την εφαρμόσετε θα διαπιστώσετε ότι απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες αυτοσυγκέντρωσης και είναι ιδιαίτερα κουραστική. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτεί, όπως όλες οι ικανότητες στο τέννις, αρκετή προπόνηση τόσο για να επιτευχθεί όσο και για να γίνεται με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

  Η παρατήρηση της μπάλας πρέπει να είναι συνεχής από την ώρα που αυτή βρίσκεται στην ρακέτα του αντιπάλου, ιδανικά και λίγο νωρίτερα, μέχρι και την ώρα που φεύγει από την δική μας ρακέτα. Αρχικά λοιπόν πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να αξιολογήσουμε μέσω της παρατήρησης και να προβλέψουμε μέσω της εμπειρίας μας την συμπεριφορά που θα έχει η μπάλα όταν φύγει από την ρακέτα του αντιπάλου. Η κίνηση της ρακέτας του αντιπάλου, τα πρώτα μέτρα της τροχιάς της μπάλας, ακόμα και ο ήχος του χτυπήματος θα μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να βρισκόμαστε στην σωστή θέση εγκαίρως ώστε να κάνουμε ένα αποδοτικό χτύπημα. Η γωνία με την οποία ξεκινάει η μπάλα την πτήση της μας βοηθάει να καταλάβουμε το βάθος της αλλά και πόσο αριστερά ή δεξιά πρέπει να κατευθυνθούμε για να έχουμε σωστή θέση την κατάλληλη ώρα και να μην φτάσουμε τελευταία στιγμή στο ραντεβού μας με την μπάλα. Αν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει αφού η μπάλα έχει περάσει το φιλέ τότε πολλές πληροφορίες έχουν ουσιαστικά χαθεί αναξιοποίητες και ο χρόνος αντίδρασης που έχουμε για την επιστροφή της μπάλας είναι σαφώς μικρότερος. 

   Η δεύτερη πολύ σημαντική στιγμή που επίσης απαιτεί να είμαστε εξαιρετικά συγκεντρωμένοι και παρατηρητικοί είναι η στιγμή που η μπάλα χτυπάει στο έδαφος. Από αυτό το χρονικό σημείο θα πάρουμε τις τελευταίες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το χτύπημά μας και θα κάνουμε οποιαδήποτε επιτρεπτή από τον χρόνο που μας απομένει αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Πολλές φορές, ειδικά σε παιχνίδια σε χωμάτινη επιφάνεια, η αναπήδηση της μπάλας μπορεί να μην είναι η προβλεπόμενη. Επίσης κάποιες φορές, ειδικότερα στους λιγότερο έμπειρους παίκτες, το spin της μπάλας δεν έχει αξιολογηθεί σωστά και αλλάζει τα δεδομένα για τα οποία είχανε προετοιμαστεί. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν η παρατήρηση της μπάλας κατά την διάρκεια της αναπήδησης στο έδαφος θα μας δώσει μία τελευταία ευκαιρία να διορθώσουμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια στην θέση μας ή στον ρυθμό του χτυπήματος που θα ακολουθήσει.

  Τέλος, η παρατήρηση της μπάλας την στιγμή που μπαίνει σε τροχιά λίγων μέτρων από την ρακέτα μας μέχρι και την στιγμή που απομακρύνεται μετά το χτύπημα είναι μία επίσης εξαιρετικά σημαντική στιγμή που επηρεάζει την επιτυχία του.   Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το κεφάλι να παραμείνει σταθερό και να μην γυρίσει νωρίς να δεί που κατευθύνεται η μπάλα μας μετά το χτύπημα. Η παράμετρος αυτή βοηθάει τόσο στην μείωση των off shot χτυπημάτων όσο και στην βελτίωση της τεχνικής αυτών.

  Τα τρία σημεία που αναφέραμε ξεχωριστά παραπάνω δεν σημαίνουν ότι κατά την διάρκεια της υπόλοιπης πτήσης της μπάλας μπορούμε να χαλαρώσουμε και να διακόψουμε την παρατήρηση της μπάλας. Ο λόγος που αναλύθηκαν ως ξεχωριστές φάσεις είναι για την καλύτερη κατανόηση των σημείων που θα βοηθήσουν άμεσα και ευκόλως αντιληπτά την αποτελεσματικότητα σας στο γήπεδο. Η προπόνηση της παρατήρησης της μπάλας στο τένις γίνεται από έμπειρους προπονητές τένις που γνωρίζουν ασκήσεις που σχετίζονται με την αυτοσυγκέντρωση, με την αντίληψη της μπάλας και με την βελτίωση της εστίασης της προσοχής. Η εξάσκηση της παρατήρησης ξεκινάει από την προπόνηση με στόχο να φτάσει κάποια στιγμή ο αθλητής στο σημείο που να μπορεί κατά την διάρκεια ενός αγώνα απλά και αβίαστα να παρατηρεί και όχι να κοιτάζει την μπάλα.

  Αν βρήκατε το άρθρο μας ενδιαφέρον δείτε στα παρακάτω link παρόμοια θέματα από το blog μας.

  Σχετικότητα χρόνου-απόδοσης στο τένις.

  Το μαγικό footwork. Έννοια και απλές συμβουλές.