Σχετικότητα Χρόνου-Απόδοσης στο Τένις 22/05/2018

Σχετικότητα Χρόνου-Απόδοσης στο Τένις

  Ο χρόνος είναι αυτός που ορίζει τα πάντα στη ζωή μας.  Έτσι και στο τένις, η απόδοση μας σε έναν αγώνα που μπορεί να επιφέρει την νίκη ή την ήττα, σχετίζεται άμεσα με την κατανόηση του και με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού υπέρ μας και εις βάρος του αντιπάλου.

  Ανεξαρτήτου επιπέδου που βρισκόμαστε όλοι έχουμε νιώσει, ανάλογα με τον αντίπαλο που παίζουμε, είτε τα πάντα γύρω μας να κινούνται εξαιρετικά αργά, είτε σε κανονικό για εμάς ρυθμό, είτε εξαιρετικά γρήγορα. Ο διαφορετικός τρόπος που βιώνουμε το πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα γύρω μας έχει να κάνει με την ανωτερότητα ή κατωτερότητα του αντιπάλου μας γενικότερα ή την δεδομένη χρονική στιγμή. Αν δηλαδή παίζουμε εναντίον ενός πολύ καλύτερου αντιπάλου είναι πολύ πιθανό να μην προλαβαίνουμε καν να πάμε στην μπάλα. Αν παίζουμε με κάποιον που είναι λίγο πιο καλός ίσως να είμαστε στην ώρα μας στη μπάλα, αλλά το άνοιγμα και το χτύπημα να γίνονται βεβιασμένα με μέτρια ή κακή αποτελεσματικότητα. Αν τέλος ισχύει το αντίθετο, ο αντίπαλος μας είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο από το δικό μας, τότε με μεγάλη άνεση είμαστε στη θέση μας πριν περάσει η μπάλα το φιλέ, ανοίγουμε με ρυθμό χτυπάμε όμορφα και βλέπουμε έναν αντίπαλο να τρέχει συνέχεια να προλάβει την μπάλα και τον χρόνο που εμείς έχουμε και δεν του δίνουμε.

  Τί γίνεται όμως όταν δύο παίκτες είναι σε παρόμοιο επίπεδο και πώς επηρεάζει ο χρόνος το ποιος θα κερδίσει τον αγώνα?

  Όταν δύο παίκτες είναι σε παρόμοιο επίπεδο τότε αρχικά γίνεται ένας ωραίος αγώνας. Οι πιθανές καταστάσεις που περιγράψαμε παραπάνω εναλλάσσονται διαρκώς κατά την διάρκεια του και αυτό συντελεί και στην ομορφιά της αβεβαιότητας του αποτελέσματος ενός παιχνιδιού μέχρι να τελειώσει και ο τελευταίος πόντος. Και οι δύο παίκτες αποσκοπούν στο να έχουν χρόνο και άνεση για να μπορούν να εκτελούν χτυπήματα που θα τους επιτρέψουν να πάρουν το πάνω χέρι σε ένα πόντο.

  Με εξαίρεση την αμυντική τακτική που στόχο έχει να εξαντλήσει την υπομονή και αντοχή του αντιπάλου, ώστε να κάνει αυτός πρώτος ένα αβίαστο λάθος, στόχος οποιουδήποτε πλάνου επιθετικής τακτικής έχει ένας παίκτης είναι να μειώσει με τις ενέργειές του τον χρόνο που έχει ο αντίπαλος του για να απαντήσει. Αυτό σταδιακά θα τον φέρει στο σημείο που είτε δεν θα απαντήσει καν (winner) είτε θα απαντήσει κάνοντας λάθος. Πώς μειώνουμε τελικά τον χρόνο που έχει ο αντίπαλος για να αντιδράσει?

  1)     Παίζουμε μακριά από τον αντίπαλο. Το πιο απλό, αλλά όχι πάντα εφαρμόσιμο, είναι να παίζουμε όχι απλά για να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ, αλλά να κατευθύνουμε διαρκώς την μπάλα μακριά από τον αντίπαλο. Αν παίζει τις μπάλες on the run μειώνουμε τον χρόνο που έχει για να στήσει αυτός ένα πλάνο τακτικής, που θα κάνει εμάς να τρέχουμε. Επιπλέον θα κουραστεί γρηγορότερα από εμάς.

  2)     Μαθαίνουμε να παίζουμε την μπάλα στο ανέβασμα. Με αυτό τον τρόπο η μπάλα επιστρέφει γρηγορότερα στο αντίπαλο court και μειώνεται και πάλι ο διαθέσιμος χρόνος του αντιπάλου μας για απάντηση. Επίσης με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε το γήπεδο μας με λιγότερα βήματα.

  3)     Μαθαίνουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ρηχή μπάλα. Σε συνδυασμό με το παραπάνω (2) όταν έχω την ευκαιρία να παίξω μέσα από την baseline το κάνω μειώνοντας και πάλι το χρόνο που μένει η μπάλα στη δική μου πλευρά και βάζοντας γρήγορα τον αντίπαλο και πάλι στο κυνήγι του χρόνου.

  4)     Ανεβαίνω όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στο φιλέ για βολέ. Το βολέ είναι η κατεξοχήν επιθετική ενέργεια που αν γίνει σωστά μειώνει πάρα πολύ ή και εκμηδενίζει σχεδόν το χρόνο του αντιπάλου μας να αντιδράσει.

  Οι παραπάνω συμβουλές τακτικής, που όπως είπαμε έχουν στόχο να φέρουν τον αντίπαλο σε μειονεκτική θέση λόγω της έλλειψης χρόνου για πιο αποτελεσματικά χτυπήματα, σχετίζονται άμεσα με τις υπόλοιπες παραμέτρους απόδοσης. Αυτές, μαζί με την τακτική, είναι η τεχνική, η φυσική κατάσταση (+footwork) και η ψυχολογία. Η ποιότητα του πλάνου τακτικής και η εφαρμογή του είναι αλληλένδετη και εξαρτώμενη από το επίπεδο μας σε αυτούς τους τρείς σημαντικότατους παράγοντες απόδοσης που αναφέρθηκαν.

  Είναι αυτονόητο ότι ακόμα και χρόνο να έχω για να χτυπήσω την μπάλα αν δεν έχω καλή τεχνική για το κάνω σωστά και να κατευθύνω την μπάλα εκεί που θέλω δεν μπορώ να εφαρμόσω τα παραπάνω. Επίσης αν δεν έχω δουλέψει την φυσική μου κατάσταση και δεν έχω μάθει να χρησιμοποιώ τα πόδια μου με σωστό τρόπο (Footwork) δεν θα έχω και πάλι την δυνατότητα να είμαι σωστά στην μπάλα στο χρόνο που πρέπει. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία μας στη διαχείριση και αντίληψη του χρόνου στο τένις. Η ικανότητα αντίληψης της μπάλας και της πρόβλεψης της πιθανής συμπεριφοράς του αντιπάλου, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσο χρόνο θα έχω για ένα ποιοτικό χτύπημα,  είναι στενά συνδεδεμένες με την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης, ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν στην προπόνηση.

  Συμπέρασμα

   Η συνολική απόδοση ενός παίκτη στο τένις εξαρτάται και καθορίζεται από την τεχνική, τη φυσική κατάσταση, τη τακτική και την  ψυχολογία. Οι τέσσερις αυτοί παράγοντες είναι αλληλένδετοι και επηρεάζουν άμεσα ο ένας τον άλλο. Η ποιότητα των τεσσάρων αυτών παραμέτρων καθορίζει την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου μέσα στο παιχνίδι. Ξεκινώντας από έναν αρχάριο που απλά προσπαθεί να μάθει να ανοίγει νωρίς την ρακέτα του για να προλάβει να εκτελέσει σωστά ένα χτύπημα και φτάνοντας σε ένα παίκτη αγωνιστικού επιπέδου που για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις πρέπει να έχει προβλέψει προς τα πού πρέπει να κινηθεί πριν χτυπήσει ο αντίπαλός του την μπάλα το ζητούμενο και των δύο θα είναι πάντα το ίδιο:

  Ο Χρόνος!